Агентно-базована платформа іоТ для контролю навчального процесу

Автор(и)

  • Semen Gorokhovskyi Національний університет «Києво-Могилянська академія», Ukraine
  • Oleksandr Yamkovyy Національний університет «Києво-Могилянська академія», Ukraine
  • Oksana Kyriienko Національний університет «Києво-Могилянська академія», Ukraine
  • Olena Pyechkurova Національний університет «Києво-Могилянська академія», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18523/2617-3808.2019.2.56-65

Ключові слова:

Інтернет речей, Internet of Things, IoT, моделі комунікації, мультиагентна система, програмний агент

Анотація

У теоретичній частині роботи розглянуто базові положення концепції Інтернету речей та описано вимоги, які висувають до систем ІоТ. Також описано основні можливості та переваги використання програмних агентів та мультиагентних систем у реалізації різних ІоТ. У практичній частині запропоновано архітектурне рішення на основі мультиагентної системи для підтримки та управління комунікацією у мережі ІоТ обладнання. Наведене рішення здатне розв’язати проблеми неоднорідності пристроїв та комунікації, побудови гнучкої інфраструктури комунікації та інфраструктури групової комунікації в агентному середовищі, а також на рівні агента. Також було запропоновано агентну платформу, що полегшує комунікацію агентів, які працюють на різних пристроях (датчики SunSpot, смартфони) і використовують різні комунікаційні протоколи, надає можливість формувати агентів у групи для ефективного доставлення групових повідомлень. Продемонстровано переваги такого рішення на прикладі реалізації «Розумного Університету» (системи підтримки та управління навчальним процесом, що складається з різних типів датчиків та персональних смартфонів учасників навчального процесу) за використання розробленої мультиагентної платформи.

Біографії авторів

Semen Gorokhovskyi, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

кандидат фізико-математичних наук, доцент, завідувач кафедри інформатики факультету інформатики Національного університету «Києво-Могилянська академія»

gor@ukma.edu.ua

Oleksandr Yamkovyy, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

магістр факультету інформатики Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Oksana Kyriienko, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

старший викладач кафедри інформатики факультету інформатики Національного університету «Києво-Могилянська академія»

o.kyriienko@ukma.edu.ua

Olena Pyechkurova, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

старший викладач кафедри мультимедійних технологій факультету інформатики Національного університету «Києво-Могилянська Академія»

helen.ukma@gmail.com

Посилання

  1. Anas M Mzahm, Tang, Alicia Y. C., & Mohd, Sharifuddin, Ahmad. Agents of Things (AoT): An Intelligent Operational Concept of the Internet of Things (IoT). Retrieved from https://ieeexplore.ieee.org/document/6920728/. doi: https://doi.org/10.1109/isda.2013.6920728
  2. Ayala, Inmaculada, Amor, Mercedes, Fuentes, Lidia, & Troya, José M. A Software Product Line Process to Develop Agents for the IoT. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26140350. doi: https://doi.org/10.3390/s150715640
  3. Gorokhovskyi S. Ahentni tekhnolohii: sproba krytychnoho ohliadu. Retrieved from http://ekmair.ukma.edu.ua/bitstream/handle/123456789/10630/Horokhovs%27kyyHYPERLINKhttp://ekmair.ukma.edu.ua/bitstream/handle/123456789/10630/Horokhovs%27kyy_Ahentni_tekhnolohiyi_sproba.pdf”_Ahentni_tekhnolohiyi_sproba.pdf.
  4. McEwen, A., & Cassimally, H. (2013). Designing the Internet of Things. London: TJ International.
  5. RFC 7452 Architectural Considerations in Smart Object Networking. Retrieved from https://tools.ietf.org/html/rfc7452.
  6. The Internet of Think Overview. Retrieved from https://www.internetsociety.org/resources/doc/2015/iot-overview.
  7. Y.2060: Overview of the Internet of things. Retrieved from https://www.itu.int/rec/T-REC-Y.2060-201206-I.

##submission.downloads##

Як цитувати

[1]
S. Gorokhovskyi, O. Yamkovyy, O. Kyriienko, і O. Pyechkurova, «Агентно-базована платформа іоТ для контролю навчального процесу», NRPCOMP, т. 2, с. 56–65, Груд 2019.